Isnin, September 14, 2009

Terkini ..............

Sila tukar link di blog anda ke sana, tuan pondok sudah pindah. Terima kasih.
Sana mana? http://www.arabmykrk.com.

Kalau nak belajar Bahasa Arab sahaja: http://www.arabmykrk.com/belajar-bahasa-arab


Selasa, September 08, 2009

18 HARI TELAH BERLALU

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah telah 18 hari blog ArabMykrk.com beroperasi dan telah 24 artikel diterbitkan. 23 berkenaan hadith dan artikel B.Melayu. Hari ini saya telah memulakan pelajaran B.Arab sebagaimana yang dijadualkan dan telah tersiar pada jam 8.00 pagi tadi.

Blog ini nampaknya tidak akan saya update lagi. Saya dengan rendah hati memohon jasa baik kawan-kawan yang membuat pautan ke blog ini supaya mengubah url sedia ada ke http://www.arabmykrk.com. Semoga dengan itu kerjasama yang terjalin dapat diteruskan.

Sekian, selamat memburu Lailatul Qadr dan terima kasih.

p/s; dalam tempoh 20 saat, insyaAllah anda akan dibawa ke blog yang saya maksudkan secara automatik.

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Selasa, Julai 28, 2009

Berita Terkini



Assalamualaikum. Apa khabar semua? Blog baru saya belumlah siap sepenuhnya, tapi saya sudah tak sabar untuk tulis post terbaru..... Untuk mengikutinya anda bolehlah klik di sini untuk post semalam dan di sini untuk entri hari ini.

Hari ini saya kongsikan video pelajaran Bahasa Arab Tahun satu. Selalunya saya suka buka buku teks Bahasa Arab tahun satu anak saya dan menyanyikan lagu-lagu yang terdapat di dalamnya. Anak saya ketawakan jer...... "bukan macam tu, dengar sini Wafiy nyanyi, ustazah ajar macam ni......."

Bila tengok video ni, hemmm sama macam yang ustazah anak saya ajar..... anak-anak ni cepat je 'tangkap' kalau dilagukan.....

Anda ingin menonton videonya? Sila klik sini: http://www.arabmykrk.com/komunikasi-dialog-asas/belajar-bahasa-arab-sk-tahun-1.html

Saya suka sangat pelajaran Bahasa Arab ni, sebab dulu semasa pelajaran Bahasa Arab masih dalam peringkat percubaan diajarkan di sekolah-sekolah kebangsaan pada tahun 2000, saya adalah antara gurunya. Tapi baru masuk bulan ketiga, kelas saya itu dibubarkan atas alasan belum diwajibkan....

Apabila Bahasa Arab diajarkan di semua sekolah, saya adalah antara orang yang paling gembira........ alhamdulillahi kathiron toyyiban mubaarokan fiiiiiih....

Mahu melihat update terbaru kawan-kawan saya?
klik sini http://www.arabmykrk.com/kawan atau di sini http://klikjuga.blogspot.com/

Dalam kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada 57 orang kawan yang melanggan update blog ini melalui e mail. Besarlah harapan saya agar kerjasama ini dapat diteruskan di blog baru nanti kerana insyaAllah mulai 1 Ramadhan pautan ke blog ini akan saya refreskan terus ke ArabMykrk.com. Anda bolehlah berbuat demikian di sini : Subscribe to ArabMykrk.com by Email.Walau bagaimanapun daripada 57 orang pelanggan tersebut, ada beberapa orang yang tidak mengesahkan langganan mereka. Adalah penting untuk anda memasukkan email yang memang anda gunakan kerana pihak feed burner akan menghubungi alamat email yang anda berikan itu untuk pengesahan. Setelah disahkan, barulah update blog dapat di hantar ke alamat tersebut.

Sekian, harap dalam makluman kawan-kawan semua. Terima kasih.


Undergoing MyBlogLog Verification

Selasa, Mei 26, 2009

محادثة/MUHADATHAH/PERBUALAN/KOMUNIKASI/DIALOG - Asas : الـْــوَظـِــيـفـَــة: Pekerjaan

@ مـَــاذ َا عـَــمَــلُ أ َبـِــيـْــكَ يـَــا عـُــثـْــمـَــانُ؟

Maazaa ‘amalu abiika yaa Uthman?
@ Apakah pekerjaan ayah awak hai Usman?
Daffodils

& هـُــوَ فـَــلاَّحٌ، لـَــهُ مـَــز ْرَعـَــة ٌ وَاسـِــعـَــة ٌ فـِــى الـْــقـَــرْيـَــةِ

Huwa fallaahun, lahu mazro’atun waasi’atun fil qoryati.
& Dia adalah seorang petani, dia mempunyai sawah yang luas di desa.
Grandpa

@ مـَــاذ َا يـَــز ْرَعُ أ َبـُــوْكَ فـِــى الـْــمـَــز ْرَعـَــةِ؟

Maazaa yazro’u abuuka fil mazro’ati?
@ Apakah yang ditanam ayah awak di sawah?
Corn

& هـُــوَ يـَــز ْرَعُ الرّ ُز ّ وَالذ ّ ُرَّة

Huwa yazro’ur ruzza wazzurrota.
& Dia menanam padi dan jagung.
Epidaurus

@ هـَــلْ هـُــوَ رَئـِــيـْــسُ الـْــقـَــرْيـَــةِ؟

Hal huwa ro’iisul qoryati?
@ Apakah dia seorang ketua kampung?
Uncle
& لاَ، لـَــيـْــسَ هـُــوَ رَئـِــيـْــسَ الـْــقـَــرْيـَــةِ بـَــلْ أ َخـُــوْهُ

La, laisa huwa ro’iisul qoryati bal akhuuhu.
& Tidak. dia bukanlah seorang ketua kampung, tetapi saudaranya yang ketua kampung.

@ هـَــلْ أ َخـُــوهُ فـَــلاَّحٌ أ َيـْــضًا؟

Hal akhuuhu fallaahun aidhon?
@ Apakah saudaranya itu juga seorang petani?
Grad '09 Wakka
& لاَ، لـَــيـْــسَ هـُــوَ فـَــلاَّحـًــا بـَــلْ مـُــدَر ِّسٌ

La, laisa huwa fallaahan bal mudarrisun.
& Tidak, dia bukanlah seorang petani. Sesungguhnya dia seorang guru.


BAHASA URDHU:

Namaz Allah ke khazanah se lenika zeriya he : Solat dapat menarik rahmat dari khazanah Allah.

Namaz me syifa' he : Solat menyihatkan tubuh badan.

Rujukan:
1. Hj. Mustafa Umar .1997. PERBUALAN BAHASA ARAB PERINGKAT ASAS. Kuala Lumpur : Darul Nu'man. m.s 12-13.
2. Bahasa Urdhu - Amin Bai Pancasila.

Jumaat, Mei 22, 2009

GALERI: فى الفصل , di dalam kelas

Ini juga entri yang terhutang......(14.5.2009)


Sumber: Blue-T Publication Sdn.Bhd. Majalah Sayang muslim (5-9 tahun) bil 19. m.s 28

نحو/NAHU: Pelajaran 3: Isim Ada 2 Bhg. Muzakkar (Lelaki/ Jantan) Mu'annath (Perempuan/ Betina) Jawapan Tamrin / Latihan

Ini adalah entri yang terhutang, ia sepatutnya diterbitkan pada 6.5.2009.

١- عين فى الأسماءِ الآتية المذكر، والمؤنث
1. Kategorikan nama-nama di bawah ini samada lelaki (jantan) atau perempuan (betina):

نـَــبـِــيٌّ ، قـِــمـَــطـْــرٌ ، جـَــائـِــز َة ٌ ، خـَــنـْــسـَــاءٌ ، حـرب ، مــعــاوية ، رغـيــف ، بــحــر ، ســلمــى ، عــثــمــان
Jawapan:
*sila klik jadual di atas untuk melihat tulisan dengan lebih jelas.

٢- بين المذكر والمؤنث، وعلامته إن وجدت فى الأسماء الآتية
2. Jelaskan yang mana lelaki (jantan) dan perempuan (betina) serta berikan tandanya (sekiranya ada) pada nama-nama di bawah ini:

كرسي ، بيداء ، زينب ، دار ، أ ُذن ، حجرة ، ليلى مؤدب ، إبراهيم ، على ، قائد ، إنسان
Jawapan:
*sila klik jadual di atas untuk melihat tulisan dengan lebih jelas.

٣-  ما نوع المؤنث فيما يأتى؟
3.Nyatakan golongan perempuan (betina) perkataan-perkataan berikut, samada lafzi, ma'nawi atau majazi:

صفيـَّــة ، أرض ، سعدى ، كتف ، سعاد ، ريح ، حائض عصا ، طرفة ، زكريا ، عـِــير ، جهنم
Jawapan:*sila klik jadual di atas untuk melihat tulisan dengan lebih jelas.

Soalan teka teki lalu:
1. Binatang apakah yang semua anggota badannya di kepala?
2. Berkopiah bukannya ustaz, berjubah putih bukannya hafiz, berekor bukannya serban. Aaaaapa dia?


Jawapan:
1. Kutu
2. Taugeh


Tajuk berkaitan:
1.
Gambarajah dan contoh
2.
Penerangan
3.
Alif Maqsurah
4.
Alif Mamdudah
5.
Tip mengenal mu'annath
6.
Soalan latihan

Rujukan:
1. زكي على سويلم وعبد السميع محمد السنباطى .تيسير النحو للصف الأول الأعدادى قدح دار الأمان : الناشر سنديرين برحد بمليزيا (بإذن رئيس قطاع المعاهد بالأزهر الشريف) صفحة٩٣-٩٤
3. http://kamus.javakedaton.com/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=1
4.محمد إدريس عبد الرءوف المربوى . ربيع الثانى ١٣٥٤ هجره قاموس ادريس المربوى عربى – ملايو بيروت : دار الفكر

Selasa, Mei 19, 2009

VIDEO: Learn Arabic with Khaled 1-7














Huuuuui, banyaknya video! Kenapa Mykrk tak pasang satu, lepas tu klik di 'Include related videos' saja? Emph, yang include tu kadang-kadang entah video apa-apa! Buat menambah saham dosa mata........

Isnin, Mei 18, 2009

VIDEO: Hari Guru 2009 - Guru Pembina Negara Bangsa

Mahu melihat sajak ini selengkapnya? Klik sini, juga di sini.


Jumaat, Mei 15, 2009

Video: Belajar menulis sebahagian huruf Arab




Selasa, Mei 12, 2009

اللغة العربية/LUGHAH/BAHASA: Pelajaran 4.2: Kamus, Latihan 2 & 3 ( فـِــى = di, di dalam, عـَــلـَــى = di atas. هـُــوَ ' dan ' هـِــيَ')






٢- اقرأ ْ واكتب مع ضبط أواخر الكلمات

Baca dan tulis perkataan-perkataan berikut dengan baris  yang betul:
Read and write the following words with the correct ending:


المدرسة، فى المدرسة، فى البيت، البيت، الغرفة، الحمام، فى المطبخ، المكتب، على المكتب، على الكرسي، السرير، على الكتاب، فى المسجد




٢- اقرأ ْ واكتب مع ضبط أواخر الكلمات

Baca dan tulis perkataan-perkataan berikut dengan baris  yang betul:
Read and write the following words with the correct ending:


٣- اقرأ ْ واكتب مع ضبط أواخر الكلمات

١- الطالب فى الجامعة

٢- الرجال فى المسجد

٣- أين التاجر؟ هو فى الدكان

٤- القلم على المكتب

٥- أين زينب؟ هي فى الغرفة

٦- أين الورق؟ هو على المكتب

٧- أين المدرس؟ هو فى الفصل

٨- أين ياسر؟ هو فى المرحاض

٩- الشمس والقمر فى السماء

١٠- من فى الفصل؟




Tajuk berkaitan;
1. Isim yang 'majrur'
2. (مـَــا:Apakah), (أ:Adakah), (َهَـٰـذ َا:Ini), (نـَعَـمْ:Ya), (لاَ:Tidak).
3. Kamus
5. Muzakkar dan mu'annath
6. Tip mengenal isim mu'annath

Rujukan:
1.
الدكتور ف. عبد الرحيم. دروس اللغة العربية لغير الناطقين بها (الجزء الأول). المملكة العربية السعودية وزارة التعليم العالي الجامعة الإسلامية المدينة المنورة
2. DAFTAR KATA EJAAN JAWI (Microsoft Excel)

FREE DOWNLOAD, MUAT TURUN PERCUMA - محادثة / MUHADATHAH / PERBUALAN / KOMUNIKASI / DIALOG HAYYA BIL-ARABIAH RADIO IKIM.FM

Tolong beri masa untuk loading dari http://www.box.com/. Terima kasih kerana bersabar.

اللغة العربية/LUGHAH/BAHASA: Pelajaran 4.2: فـِــى = di, di dalam, عـَــلـَــى = di atas. هـُــوَ ' dan ' هـِــيَ', (Jawapan latihan)

تـَــمـْــر ِين

أ َجـِــبْ عـَــن ِ الأسـْــئـِــلـَــةِ اتـِــيـَــةِ

Berdasarkan gambar di sebelah, jawab soalan-soalan berikut.

Answer the following questions.








Sila klik gambar untuk membesarkannya.

Tajuk berkaitan;
1. Isim yang 'majrur'
2. (مـَــا:Apakah), (أ:Adakah), (َهَـٰـذ َا:Ini), (نـَعَـمْ:Ya), (لاَ:Tidak).
3. Kamus
5. Muzakkar dan mu'annath
6. Tip mengenal isim mu'annath

Rujukan:
1. الدكتور ف. عبد الرحيم. دروس اللغة العربية لغير الناطقين بها (الجزء الأول). المملكة العربية السعودية وزارة التعليم العالي الجامعة الإسلامية المدينة المنورة

Khamis, Mei 07, 2009

FREE DOWNLOAD, MUAT TURUN PERCUMA - نحو/NAHU dan صرف/SARAF/SORF

النحو والصرف

Tolong beri masa untuk loading dari http://www.box.com/. Terima kasih kerana bersabar.

Selasa, Mei 05, 2009

اللغة العربية/LUGHAH/BAHASA: Pelajaran 4.2: هـُــوَ 'dia lelaki, ia jantan / muzakkar, he, it' dan هـِــيَ'dia perempuan, ia betina / mu'annath, she, it

Assalamualaikum. Anda masih ingat pelajaran Lughah yang lepas? Dalam pelajaran lalu kita telah belajar mengenai hukum isim yang 'majrur', iaitu huruf terakhir isim berbaris bawah kerana isim itu telah didahului atau dimasuki oleh partikel / huruf jar (فـِــى = di, di dalam, عـَــلـَــى = di atas.)

Pelajaran kali ini masih kita pelajari masalah yang sama, cuma ada pertambahan sedikit, iaitu;

1. هـُــوَ 'dia lelaki, ia jantan / muzakkar, he, it'.

2. هـِــيَ'dia perempuan, ia betina / mu'annath, she, it'





Dalam Bahasa Arab semua isim adalah samada muzakkar/lelaki/jantan atau mu'annath/perempuan/betina.

-> Isim muzakkar/lelaki/jantan disebut dengan kata ganti هُـوَ tidak kira samada menandakan ianya manusia, makhluk, binatang atau benda.

In Arabic all nouns are either masculine or feminine.

-> A masculine noun is referred to by the pronoun هـُــوَ whether it denotes a human
being, an animal or a thing.

Contoh:

Di manakah kanak-kanak itu? Where is the boy?
أ َيـْــن الـْــوَلـَــدُ؟


Dia di dalam masjid. He is in the mosque.

هـُــوَ فـِــى الـْــمـَــسـْــجـِــدِ


Di manakah buku itu? Where is the book?
أ َيـْــنَ الـْــكـِــتـَــابُ؟


Ia di atas meja. It is on the table.
هـُــوَ عـَــلـَــى الـْــمـَــكـْــتـَــبِ


-->Isim mu'annath/perempuan/betina disebut dengan kata ganti هـِــيَ tidak kira samada menandakan ianya manusia, makhluk, binatang atau benda.

-->a feminine noun is referred to by the pronoun هـِــيَ whether it denotes a human
being, an animal or a thing

Contoh;

Dimanakah Aminah? Where is Aminah?
أ َيـْــنَ أ َمـِــيـنـَــة ُ؟


Dia berada di rumah. She is in the house.
هـِــيَ فـِــى الـْــبـَــيـْــتِ


Dimanakah jam itu? Where is the watch?
أ َيـْــنَ السـَّــاعـَــة ُ؟


Ia di atas katil. It is on the bed.
هـِــيَ عـَــلـَــى السـَّـر ِيرِ


*** Kebannyakan mu'annath/perempuan/betina diakhiri oleh huruf ta marbutah (ة) kecuali beberapa perkataan.

Most feminine nouns end with a round ta (ة) but there are some which do not have any ending

*** Isim mu'annath yang menunjukkan nama orang perempuan tiada tanwin / baris dua.

Contoh;

فـَــاطـِــمـَـة ُ، ز َيـْــنـَــبُ، آمـِــنـَــةُ


تـَــمـْــر ِين

أ َجـِــبْ عـَــن ِ الأسـْــئـِــلـَــةِ اتـِــيـَــةِ

Berdasarkan gambar di atas, jawab soalan-soalan berikut.

Answer the following questions.

١- أين الكتاب؟

٢- أين محمد؟

٣- أين الساعة؟

٤- أين ياسر؟

 ٥- أ َين آمنة؟

٦- أآمنة فى الغرفة؟

٧- أياسر فى المطبخ؟

٨- من فى الغرفة؟

٩- ومن فى الحمام؟

١٠- ماذا على المكتب؟

١١- ماذا على السرير؟


Tajuk berkaitan;
1. Isim yang 'majrur'
2. (مـَــا:Apakah), (أ:Adakah), (َهَـٰـذ َا:Ini), (نـَعَـمْ:Ya), (لاَ:Tidak).
3. Kamus
5. Muzakkar dan mu'annath
6. Tip mengenal isim mu'annath

Rujukan:
الدكتور ف. عبد الرحيم. دروس اللغة العربية لغير الناطقين بها (الجزء الأول). المملكة العربية السعودية وزارة التعليم العالي الجامعة الإسلامية المدينة المنورة

Selasa, April 28, 2009

محادثة/MUHADATHAH/PERBUALAN/KOMUNIKASI/DIALOG : لـَـمْ أ َتـَـوَقـَّـعْ : tak sangka: not suspected

لـَـمْ أ َتـَـوَقـَّـعْ : tak sangka: not suspected


It's about time
(Situasi 1: Lama Tidak Berjumpa)

* لـَــمْ أ َرَكَ / أ َرَكِ مـُــنـْــذ ُ ز َمـَــن ٍ طـَــو ِيــلٍ

* Lama tak jumpa / nampak.

لـَــمْ : tidak
أ َرَكَ : nampak awak (L)
أ َرَكِ : nampak awak (P)
مـُــنـْــذُ : sejak, semenjak
ز َمـَــن : zaman, masa
طـَــو ِيــلٍ : lama

# مـَــاذ َا تـَــفـْــعـَــلُ / تـَــفـْــعـَــلـِــيــن َ هـُــنـَــا؟

# Awak buat apa di sini?

مـَــاذ َا : apa
تـَــفـْــعـَــلُ : awak (L) buat
تـَــفـْــعـَــلـِــيــن : awak (P) buat
هـُــنـَــا : di sini

Gold Mines
* أ َنـَــا أ َعـْــمـَــلُ هُــنـَــا

* Saya kerja di sini.

أ َنـَــا : saya
أ َعـْــمـَــلُ : saya kerja (feel mudhari' kembali ke dhamir 'ana, saya')
هُــنـَــا : di sini

# وَأ َنـَــا أ َيـْــضـًــا

# Saya pun begitu juga.

وَ : dan
أ َنـَــا : saya
أ َيـْــضـًــا : begitu juga.

* لَـمْ أ َتـَــوَقـَّــعْ أ َن ْ نـَــلـْــتـَــقـِــيَ ثـَــانـِــيـَــةً

* Tak sangka, kita berjumpa lagi.

لَـمْ : tidak
أ َتـَــوَقـَّــعْ : saya sangka
أ َنْ : (tiada makna, fungsinya menggabungkan 2 perkataan (seperti 'to' dalam B.Inggeris)
نـَــلـْــتـَــقـِــيَ : kita, kami berjumpa
ثـَــانـِــيـَــةً : lagi, kedua kali.

PERBUALAN SESAMA LELAKI:
Hey!
* لـَــمْ أ َرَكَ مـُــنـْــذ ُ ز َمـَــن ٍ طـَــو ِيــلٍ

* Lama tak jumpa / nampak.
Static Shock
# مـَــاذ َا تـَــفـْــعـَــلُ هـُــنـَــا؟

# Awak buat apa di sini?

* أ َنـَــا أ َعـْــمـَــلُ هُــنـَــا

* Saya kerja di sini.

# وَأ َنـَــا أ َيـْــضـًــا

# Saya pun begitu juga.

* لَـمْ أ َتـَــوَقـَّــعْ أ َن ْ نـَــلـْــتـَــقـِــيَ ثـَــانـِــيـَــةً

* Tak sangka, kita berjumpa lagi.
Missing Teeth
PERBUALAN SESAMA PEREMPUAN:

* لـَــمْ أ َرَكِ مـُــنـْــذ ُ ز َمـَــن ٍ طـَــو ِيــلٍ

* Lama tak jumpa / nampak.
Shy
# مـَــاذ َا تـَــفـْــعـَــلـِــيــن َ هـُــنـَــا؟

# Awak buat apa di sini?

* أ َنـَــا أ َعـْــمـَــلُ هُــنـَــا

* Saya kerja di sini.

# وَأ َنـَــا أ َيـْــضـًــا

# Saya pun begitu juga.

* لَـمْ أ َتـَــوَقـَّــعْ أ َن ْ نـَــلـْــتـَــقـِــيَ ثـَــانـِــيـَــةً

* Tak sangka, kita berjumpa lagi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Situasi 2: Meminjam Payung Sebab Hujan)
Oops
* هـَــلْ عـِــنـْــدَكَ / عـِــنـْــدَكِ مـِــظـَــلـَّــة ٌ؟

* Adakah awak mempunyai payung?

هـَــلْ : adakah
عـِــنـْــدَكَ : awak (L) mempunyai, ada
عـِــنـْــدَكِ : awak (P) mempunyai, ada
مـِــظـَــلـَّــة : payung

# نـَــعـَــمْ

# Ye.
Please
* هـَــلْ يـُــمـْــكـِــن ُ أ َنْ أ َسـْــتـَــعـِــيــرَهـَــا؟

* Boleh saya pinjam?

هـَــلْ : adakah
يـُــمـْــكـِــن : boleh
أ َنْ : (tiada makna, fungsinya menggabungkan 2 perkataan (seperti 'to' dalam B.Inggeris)
أ َسـْــتـَــعـِــيــرَ : saya meminjam
هـَــا : nya (payung)=> مـِــظـَــلـَّــة : payung, isim mu'annath, jika isim muzakkar guna 'هُ'

# بـِــالتـَّــا ْكـِــيــدِ، تـَــفـَــضـَّــلْ / تـَــفـَــضـَّــلـِــى

# Sudah tentu, silakan.

بـِــالتـَّــا ْكـِــيــدِ : sudah tentu
تـَــفـَــضـَّــلْ : silakan (L)
تـَــفـَــضـَّــلـِــى : silakan (P)

* لَـمْ أ َتـَــوَقـَّــعْ أ َنْ تـُــمـْــطِــرَ الـْــيـَــوْمَ

* Tak sangka nak hujan hari ini.

لَـمْ : tidak
أ َتـَــوَقـَّــعْ : saya sangka
أ َنْ : (tiada makna, fungsinya menggabungkan 2 perkataan (seperti 'to' dalam B.Inggeris)
تـُــمـْــطِــرَ : hujan
الـْــيـَــوْمَ : hari ini

PERBUALAN SESAMA LELAKI:

* هـَــلْ عـِــنـْــدَكَ مـِــظـَــلـَّــة ٌ؟

* Adakah awak mempunyai payung?

# نـَــعـَــمْ

# Ye.

* هـَــلْ يـُــمـْــكـِــن ُ أ َنْ أ َسـْــتـَــعـِــيــرَهـَــا؟

* Boleh saya pinjam?

# بـِــالتـَّــا ْكـِــيــدِ، تـَــفـَــضـَّــلْ

# Sudah tentu, silakan.
Yes
* لَـمْ أ َتـَــوَقـَّــعْ أ َنْ تـُــمـْــطِــرَ الـْــيـَــوْمَ

* Tak sangka nak hujan hari ini.

PERBUALAN SESAMA PEREMPUAN:

* هـَــلْ عـِــنـْــدَكِ مـِــظـَــلـَّــة ٌ؟

* Adakah awak mempunyai payung?

# نـَــعـَــمْ

# Ye.

* هـَــلْ يـُــمـْــكـِــن ُ أ َنْ أ َسـْــتـَــعـِــيــرَهـَــا؟

* Boleh saya pinjam?

# بـِــالتـَّــا ْكـِــيــدِ، تـَــفـَــضـَّــلـِــى

# Sudah tentu, silakan.

* لَـمْ أ َتـَــوَقـَّــعْ أ َنْ تـُــمـْــطِــرَ الـْــيـَــوْمَ

* Tak sangka nak hujan hari ini.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Situasi 3: Berbual Tentang Jamuan.)
Cousins
* كـَــيـْــف َ كـَــانـَــت ْ الـْــوَلِــيــمـَــة ُ أ َمـْــسَ؟

* Macam mana jamuan semalam?

# جـَــيِّــدَةٌ

# Bagus

* مـَــن ْ حـَــضـَــرَ مـِــن َ الضـُّــيـُــوفِ؟

* Tetamu mana yang hadir?
Family 4
# حـَــضـَــرَ الـْــجـَــمـِــيــعُ. لـَــمْ أ َتـَــوَقـَّــعْ أ َن ْ يـَــحـْــضـُــرَ جـَــمـِــيــعُ الضـُّــيـُــوِفِ

# Kesemuanya datang, tak sangka, semua tetamu datang.

PERBUALAN SESAMA LELAKI DAN PERBUALAN SESAMA PEREMPUAN: (Sama)

------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------
(Situasi 4: Menyanyi.)
Macarena
* مـَــا رَا ْيـُــكَ / رَا ْيـُــكِ فـِـى صـَــوْتـِــى؟

* Apa pendapat awak tentang suara saya?

مـَــا : apa
رَا ْيـُــكَ : pendapat awak (L)
رَا ْيـُــكِ : pendapat awak (P)
فـِـى : tentang, pada
صـَــوْتِ : صـَــوْتـِــى : suara, ى : saya
Running Man
# صـَــوْتـُــَكَ / صـَــوْتـُـكِ جـَــمـِــيــلٌ. لـَــمْ أ َتـَــوَقـَّــعْ أ َنـَّــكَ / أ َنـَّــكِ تـُــجـِــيــدُ / تـُــجـِــيــدِيــن َ الـْــغـِــنـَــاءَ

# Suara awak sedap, tak sangka awak pandai menyanyi.

صـَــوْتـُــَكَ : suara awak (L)
صـَــوْتـُـكِ : suara awak (P)
جـَــمـِــيــلٌ : sedap, merdu, cantik
لَـمْ : tidak
أ َتـَــوَقـَّــعْ : saya sangka
أ َنـَّــكَ : sesungguhnya awak (L)
أ َنـَّــكِ : sesungguhnya awak (P)
تـُــجـِــيــدُ : 'pandai'(L)
تـُــجـِــيــدِيــن : 'pandai' (P)
الـْــغـِــنـَــاءَ : menyanyi
Wakka Wakka
PERBUALAN SESAMA LELAKI:

* مـَــا رَا ْيـُــكَ فـِـى صـَــوْتـِــى؟

* Apa pendapat awak tentang suara saya?
Good Luck
# صـَــوْتـُــَكَ جـَــمـِــيــلٌ. لـَــمْ أ َتـَــوَقـَّــعْ أ َنـَّــكَ تـُــجـِــيــدُ الـْــغـِــنـَــاءَ

# Suara awak sedap, tak sangka awak pandai menyanyi.
I know
PERBUALAN SESAMA PEREMPUAN:
Famous 1
* مـَــا رَا ْيـُــكِ فـِـى صـَــوْتـِــى؟

* Apa pendapat awak tentang suara saya?

# صـَــوْتـُـكِ جـَــمـِــيــلٌ. لـَــمْ أ َتـَــوَقـَّــعْ أ َنـَّــكِ تـُــجـِــيــدِيــن َ الـْــغـِــنـَــاءَ

# Suara awak sedap, tak sangka awak pandai menyanyi.
Current Mood - Happy

Rujukan:

هَيَّا بـِالـْعَرَبـِـيـَّــةِ Radio IKIM.FM (Ustaz Dr. Majdi bin Hj. Ibrahim)

Rabu, April 22, 2009

صرف/SARAF/SORF:WAZAN Feel Thulathi Mazid Biharfin.

Pada keluaran kali ini kita akan mempelajari tentang feel thulathi mazid, iaitu feel yang perkataan induknya terdiri daripada tiga huruf tetapi telah ditambah dengan samada satu, dua atau tiga huruf tambahan. Sila perhati gambarajah di bawah iaitu pada kotak berwarna biru. Kotak yang berwarna kuning ialah pelajaran lalu, manakala merah pula belum kita pelajari lagi.




Kita telah mengetahui bahawa wazan thulathi mujarrad ada enam wazan dan ruba'i mujarrad pula paling mudah diingati kerana hanya mempunyai satu wazan sahaja seperti gambarajah di bawah:



Persoalannya, mengapa perlu wazan-wazan mujarrad ini menjadi mazid pula? (Mujarrad = tiada huruf tambahan, mazid = ada huruf tambahan).

Jawapannya, untuk mudah kita memahaminya ialah sebagaimana perkataan-perkataan Bahasa Melayu mempunyai imbuhan seperti; ___________an, pe_______________an, di____________, be___________________, di___________kan dan lain-lain, begitulah juga Bahasa Arab (malah fungsinya lebih daripada itu).

Seperti juga dalam Bahasa Melayu, kita sepatutnya mengenal pasti yang mana satukah perkataan akar atau asal dan yang manakah imbuhan.

Dalam Bahasa Arab huruf-huruf yang menjadi tambahan telah dicantumkan menjadi ' سـَــأ َلـْــتـُــمـُــونـِــيــهـَــا '.

Sila perhati rajah di bawah, huruf yang berwarna merah adalah huruf tambahan.



Perkataan-perkataan Bahasa Arab terbahagi kepada tiga seperti di bawah ini,

dan feel adalah merupakan 'ibu' kepada perkataan-perkataan lain.
Contoh: مـَــسـْــجـِــدٌ (isim makan / tempat = tempat sujud) adalah berasal daripada perkataan سـَــجـَــدَ (sujud).

Pada keluaran kali ini, kita akan pelajari salah satu daripada wazan-wazan di bawah, iaitu wazan feel thulathi mazid biharf (Feel thulathi yang ditambah satu huruf);



فـَــعـَّــلَ يـُــفـَــعـِّــلُ إ ِفـْــعَـالاً

Fungsi wazan ini ialah;

(1) لـِــلـْــمـُــتـَــعـَــدِّى

Contoh: فـَــرَّحَ ز َيـْــدٌ الأوْلادَ

Zaid menggembirakan anak-anak itu.

عـَــلـَّــمَ = memberitahu

(2) Pengulangan

Contoh: قـَــطـَّعَ

- قـَــطـَــعـْــت ُ اللـَّــحـْــمَ - Saya menghiris / memotong daging.

- قـَــطـَّــعـْــت ُ اللـَّــحـْــمَ - Saya mencincang daging. (potong laju-laju, cepat-cepat --> pengulangan)

(3) تـَــوَجـّـُــه - Menghadap ke arah (makna asal).

Contoh: شـَــرَّقَ - Menuju ke arah Timur.

(4) Menunjukkan Fa'il (orang yang membuat)seumpama asal feel tersebut.

Contoh: حـَــجـَــرَ - batu

حـَــجـَّــرَ الطـِّــيــنَ - Tanah itu telah mengeras, tanah itu seumpama batu kerasnya.

لـَــقـَــدْ حـَــجـَّــرْت َ وَاسـِــعـًــا - Kamu telah menyempitkan benda yang luas (Kamu -seolah-olah- 'keras macam batu'!)

(5) اِحـْــتـِــصـَــار - Ringkasan kepada zikir yang panjang.

Contoh: هـَــلـَّــلَ، سـَــبـَّــحَ ، حـَــمـَّــدَ، كـَــبـَّــرَ

Sebelum berakhir, saya tinggalkan anda dengan perkataan-perkataan ini, cuba analisa yang manakah huruf asal dan yang mana pula huruf tambahan?

أَذ ْهـَــبَ، أ َقـْــرَأ َ، أ َجـْــلـَــسَ، ذ َهـَّــبَ، قـَــرَّأ َ، جـَــلـَّــسَ، قـَــعـَّــدَ، نـَــظـَّـرَ، ذ َاهـَــبَ، قـَــارَأ َ، نـَــاظـَــرَ، جـَــالـَــسَ،قـَــعـَــدَ، كـَــاتـَــبَ، فـَــاهـَــمَ

Tajuk berkaitan:

1. Contoh-contoh feel thulathi mujarrad.
2. Wazan feel thulathi mujarrad (mengikut yang terbanyak digunakan).
3. Wazan feel thulathi mujarrad.
4. Pendahuluan Ilmu Sorf.
5. Wazan feel ruba'i mujarrad.
6. Contoh soalan latihan wazan feel-feel mujarrad.


Rujukan:
1. على الجارم ومصطفى أمين. ١٩٦٢. النحو الواضح فى قواعد اللغة العربية للمدارس الثانوية (الجزء الأول). مصر: دار المعارف. صفحة ٧-٨
2. Rancangan 'Durus Arabiah' Radio Ikim.fm

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print